Perfect Blue

Titel: Perfect Blue (Pafekuto buru)
År: 1997
Längd: 81 min
Genre: Animation | Skräck | Thriller
Regissör: Satoshi Kon
Skådespelare: Junko Iwao, Rica Matsumoto, Shinpachi Tsuji, Masaaki Ôkura

Satoshi Kon hann endast regissera 4 långfilmer under sin korta levnadstid. En av dessa är den rysliga psykologithrillern Perfect Blue, som var Kons långfilmsdebutDen har onekligen givit inspiration till Darren Aronofkys Requiem for a Dream och framförallt till Black Swan vars likheter är många.

På 90-talet i Japan får popgruppen Cham spela inför mindre publiker. En av gruppens medlemmar, Mima Kirigoe, blir tillfrågad att medverka i TV och film. Mima bestämmer sig för att lämna gruppen för att istället göra karriär som skådespelerska. Detta orsakar ett otroligt missnöje hos ett av hennes fans som blir en ihärdig stalker. Att ständigt pressas av agenter och kollegor och att samtidigt ha en obehaglig stalker efter sig tär på Mimas psyke. Hon får allt svårare att skilja på verklighet och inbillning i vardagen.

Perfect Blue berättar med solida feministiska toner om påtryckningar från män, hur dessa kontrollerar huvudpersonens liv och om ”the male gaze”. Det finns många bra animefilmer med feministiska teman och normbrytande könsroller, men ingen har jag sett hittills som varit så psykologiskt inbiten i feministiskt perspektiv som denna. Ännu mer avhandlar den dock differens mellan fantasi och verklighet tillika äkthet och falskhet som tema. Vi tittare får det själva knivigare att urskilja vad som är menat att vara inbillning under intrigens gång.

Filmen är inte alls förutsägbar i motsats till vad jag trodde ganska länge. Speltidens sista tredjedel innehåller flera vändningar som garanterat lär överraska de flesta. Denna psykologiska skräckthriller ska dock helst ses som en upplevelse snarare än ett pussel som ska lösas. Upplevelsen är nämligen mycket tilldragande, i synnerhet mot slutet med potentiella kalla kårar att leverera.

Perfect Blue kom att förutse redan 1997 att Internet skulle bli ett verktyg för stalkning och trakasserier, något som inte gör den mindre kuslig. Oavsett om man föredrar animefilm, psykologifilm eller bara vill ha bra kvalitet så tycker jag tveklöst att man borde ge Perfect Blue en chans. Även om jag personligen hade önskat något mer svar på dess mysterier så är mitt omdöme högst positivt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s