The Flowers of War

flow0

Titel: The Flowers of War
År: 2011
Längd: 146 min
Genre: Drama | Krig
Regissör: Yimou Zhang
Skådespelare: Christian Bale, Ni Ni, Xinyi Zhang, Dawei Tong, Tianyuan Huang

Yimou Zhang och Christian Bale bildar en lovande kombination. Deras krigsdrama The Flowers of War blev ingen affärsmässig succé här i väst men i Kina håvade den in mycket pengar. Det talas engelska, kinesiska och japanska i filmen.

flow1

Berättelsen utspelar sig i Kina på 30-talet under Nanjingmassakern. Republiken Kinas huvudstad hette Nanjing och den föll i Japans händer under dåvarande kriget, japanska soldater mördare, våldtog och massakrerade hundratusentals kineser. Christian Bale spelar begravningsentreprenören John Miller som är på väg till en kyrka i Nanjing mitt under krigets förödelser. När han väl anländer till kyrkan finner han en samling unga kinesiska flickor där som söker skydd och snart även ett flertal prostituerade kvinnor. Japanska soldater anländer senare för att angripa flickorna och Miller ser det tillslut som sin plikt att försöka skydda dem.

flow2

Nanjingmassakern har likheter med den mer omtalade Förintelsen, båda dessa hemska händelser förnekas av olika högerextrema människor. Där kan man minsann tala om idioti och respektlöshet. Yimou Zhang skildrar något av de mest fruktansvärda som krig, hat och empatisaknad för med sig.

flow3

Majoriteten av Zhangs filmer som jag sett har haft tunna och något innehållsbristande historier, som däremot berättats med enastående foto och musik. Det gäller även The Flowers of War med sitt mycket högkvalitativa behag för ögon och öron. Kompositören Qigan Cheng har inte mycket på sin meritlista men han kan gott skryta med musiken till denna film.

flow4

I det enkla manuset och i sentimentaliteten finns svagheterna, styrkorna i tidigare nämnda delar samt i den fängslande stämningen. Filmen är svår att få ur huvudet och lämnade mig absolut med tankar efteråt. Klart sevärd.

betyg7

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s