Your Name

 

Titel: Your Name (Kimi no na wa)
År: 2016
Längd: 106 min
Genre: Animation | Drama | Fantasy | Romantik
Regissör: Makoto Shinkai
Skådespelare: Ryûnosuke Kamiki, Mone Kamishiraishi, Ryô Narita, Aoi Yûki

Det har dröjt innan en animefilm som inte producerats av Studio Ghibli nått upp i 10 biljoner inkasserade Yen på japanska biografer. Men så hände det äntligen med fantasifyllda romantikdramat Your Name som till och med blivit den mest inkomstbringande animefilmen någonsin och som tagit platsen från Spirited Away med en god marginal. Den har hyllats skyhögt även i västvärlden med 98% på RottenTomatoes och för närvarande 8,6 i betyg på IMDb.

En japansk tonårstjej vid namn Mitsuha har tröttnat på sitt lantliv och önskar att hon vore en stilig kille boende i Tokyo. Unge restaurangbiträdet Taki råkar vara just en sådan kille. De två börjar periodvis byta kroppar med varandra så att Mitsuha hamnar i Tokyo, vaknar i Takis kropp och vice versa. De tror till en början att detta bara är intensiva drömmar, men de inser så småningom att deras mystiska kroppsutbyten är verklighet och de vill gärna komma fram till varför detta sker.

Your Name har på många plan blivit ett fenomen i Japan. Trots även stort lovord från kritiker i väst uteblev dessvärre en Oscarsnominering för filmen. Synd eftersom den definitivt hade varit värd en sådan. Med en sagolikt gnistrande animering, trollbindande stämning och en gradvis alltmer fascinerande intrig har regissören Makoto Shinkai nämligen skapat någonting alldeles speciellt.

Konceptet om kroppsutbyten är ingenting nytt, men denna film presenterar konceptet på ett sätt som verkligen fängslar och får publiken att känna. Den enda kritiken jag kan komma med är att jag stundom hade svårt att hålla reda på vem som var i vems kropp. Filmens narrativ är inte perfekt. De flesta verkar dock ha tjusats av den ännu bättre än vad den tjusade mig, så kanske var just min hjärna för seg för att hundraprocentigt lyckas hänga med.

Även om jag inte ser Your Name som det där stora mästerverket som den av många fått berömmelsen att vara kan jag hålla med om att det överlag rör sig om en underbar film. Den besitter rikligt med skönhet för både själ och ögon. Makoto Shinkai är ett namn att lägga på minnet för framtiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s