Ip Man

Titel: Ip Man
År: 2008
Längd: 106 min
Genre: Action | Drama
Regissör: Wilson Yip
Skådespelare: Donnie Yen, Simon Yam, Siu-Wong Fan, Chen Zhi Hui, Hiroyuki Ikeuchi

För en kort tid sedan fick jag en rekommendation att kolla in Ip Man. Det var här i bloggen som någon yttrade sig om att jag borde se den, och nu är det gjort. På IMDb har filmen ett högt betyg som för närvarande ligger på 8.2. Lite sugen blev jag då naturligtvis, jag hade aldrig hört talas om filmen tidigare.

Historien tar plats i 1930-talets Kina. Småstaden Foshan ruvar på ett flertal skolor som lär ut olika stridskonster. Stadens skickligaste utövare är Ip Man (Donnie Yen), en stadgad man som använder sig av tekniken Wing Chun. År 1937 invaderas Kina av Japan, och befolkningen i Foshan minskar drastiskt. Ip Man blir tvungen att jobba i en kolgruva för att skrapa ihop sitt levebröd. Samtidigt bjuder den japanske karateexperten Överste Miura (Hiroyuki Ikeuchi) in kineser att tampas med japaner i martial arts. Först vill inte Ip Man ha någonting att göra med saken, men när två av hans vänner dör i striderna tar han sig dit för att klå upp japanerna. Hans mod leder till stor inspiration för många förtryckta kineser.

Vad jag förväntade mig var att få skåda en film lik Fearless med Jet Li, vilket var precis vad jag fick. De båda filmerna påminner väldigt mycket om varandra. Ip Man lägger mer krut på handling och manus, därför ser jag den som den bättre av de två. Fajtscenerna är annars absurt underhållande, välkoreograferade och detaljrika.

När en film har stora likheter i sin berättelse med någon annan brukar jag inte kritisera saken något vidare, det ska jag inte göra nu heller. Att vara originell är inte lätt nuförtiden, snarare nästintill omöjligt. Huvudsaken är hur filmen är berättad, alltså hur manuset ser ut i helhet, regin, skådespelarna osv. Ip Man klarar sig galant på de punkterna.

betyg8

 

5 reaktioner på ”Ip Man

  1. Hmm, var faktiskt ingen fan av Fearless… Bra att den här var bättre då. Jag väntar nog till Wong Kar-wai kommer med sin tolkning.
    /D

  2. Jag har sett alla IP MAN.
    Jag tycker att 1an är bäst, men 2an är det inget fel på.
    När man har sett IP MAN lär man sig mycket, Tycker jag.

  3. Ping: Ip Man « Jojjenito – om film

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s