Berserk

Berserk från 1997 baseras på de första 13 volymerna av mangaserien med samma namn. Mangan når snart upp till ett 40-tal volymer och har inget slut i sikte ännu. Enligt mitt tycke är det världens överlägset bästa manga, den håller en otroligt hög klass på alla plan. Man kan säga att animeserien fungerar som en introduktion till den, med en avslutande cliffhanger. Animen står sig dock väldigt bra på egen hand också.

Serien byggs upp av 25 avsnitt med speltid strax under halvtimmen. Det är en medeltida fantasy som tar plats i landet Midland där svärdsvingande riddare och skräckinjagande monster vistas. Berättelsen börjar med hur en mystisk man med ett enormt svärd anländer till en stad för att dräpa den demoniske herren som härskar där. Den mystiske mannens namn är Guts, och efter första avsnittet får vi reda på hur hans bakgrund ser ut, vem han är och vad han vill.

Som ung tonårspojke dödar Guts en känd krigare i duell. Någon som lagt märke till dådet är Griffith, ledaren för ett gäng legoknektar som kallas ”Hökkompaniet”, eller ”The Band of the Hawk” på engelska. När deras vägar korsas föreslår Griffith att Guts går med i hans kompani. Guts vägrar och utmanar honom istället på duell. Griffith är mycket skicklig med svärdet och lyckas besegra Guts. Vinstbelöningen består av att Guts rekryteras till Hökkompaniet. Tillsammans växer de sig starka och vinner stor ära och berömmelse. Relationen mellan Guts, Griffith samt kompaniets kvinnliga kapten, Casca, blir dock alltmer komplicerad. De kommer att påverka varandra till oanade öden.

Första avsnittet lyckas kanske inte fånga någons intresse till en jättehög grad. Det utspelar sig efter allt som händer i resterande avsnitt, och det är inte förrän i andra avsnittet som saker börjar ta fart. Sedan blir det bara bättre med tiden. Det går hur bra som helst att börja med andra avsnittet och spara första avsnittet till sist. Men den enda riktiga bristen ligger hos animeringen som tydligt har en låg budget. Stilen är däremot trogen förlagan, och färgsättningen har man gjort ett utmärkt jobb med. I övrigt har man till stor del lyckats fånga mangaseriens djup, anda och stämning som får en att inte lägga märke till den bristfälliga animeringen.

Själva förlagan, en manga av japanske Kentaro Miura, har en åldersgräns på 18 år, och är definitivt mycket mörkare och mer brutal än självaste Game of Thrones. Jag har hört sägas flera gånger att mangan får Game of Thrones och dess förlagor att framstå som My Little Pony, och jag kan instämma till viss del. Animen är i princip censurerad och nertrappad så att en gräns 15 år blir rimlig. Men den är inget för känsliga tittare som inte tål våld och blodsprut. Särskilt de sista avsnitten innehåller många chockerande brutaliteter.

Den japanska originaldubbningen rekommenderar jag långt framför den engelska. De japanska röstskådespelarna gör suveräna prestationer. En annan man som presterat storartat är kompositören Susumu Hirasawa med musiken till serien. Hans musik förgyller stämningen och känns bitvis magiskt förförande. Man bör dock inte låta sig avskräckas av den sunkiga introlåten som sjungs av något dåligt band. Döm aldrig en animeserie efter dess introlåt som oftast finns där av rent kommersiella skäl!

Huvudkaraktärerna genomgår starka utvecklingar som man lyckats frammana med större delen av djupet ifrån förlagan. Ett av de många argumenten för seriens hyllningar (8,7 har den på IMDb i skrivande stund) är just karaktärerna som publiken fastnar för eller rentav hatar, beroende på hur man ser det och vem man talar om. Intrigen omfattar vänskap, kärlek, humor, svek, våld, trauma, hämnd och mycket annat. Den präglas även av filosofiska undertoner.

Jag tvekar inte att kalla Berserk ett smärre mästerverk. Den gör sin förlaga rättvisa och är inte alls ytlig likt de nyare filmatiseringarna från 2010-talet. Till alla över 15 år som har lust att se en våldsam, gripande och något filosofisk animeserie rekommenderar jag den varmt, men råder att undvika de nämnda filmatiseringarna. Den som gillar animeserien bör förövrigt älska mangan.

Främst med förlagan i åtanke toppar sagan min lista över de bästa fantasysagorna.

Just nu finns serien på YouTube ihopklippt i 4 delar på ca 2 timmar vardera i HD-kvalitet:
Del 1
Del 2
Del 3
Del 4

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s