Berserk

Berserk från 1997 baseras på de första 13 volymerna av mangaserien med samma namn. Mangan når snart upp till ett 40-tal volymer och har inget slut i sikte ännu. Enligt mitt tycke är det världens överlägset bästa manga, med sin otroligt höga kvalitet och fängslande berättelse. Man kan säga att animeserien fungerar som en introduktion till den. Animen står sig dock väldigt bra på egna ben också.

Serien består av 25 avsnitt med speltid strax under halvtimmen. Det är en medeltida fantasy som tar plats i kungariket Midland där svärdsvingande riddare och skräckinjagande monster vistas. Berättelsen börjar med hur en mystisk man med ett enormt svärd anländer till en stad för att dräpa den demoniske herren som härskar där. Den mystiske mannens namn är Guts, och efter första avsnittet får vi reda på hur hans bakgrund ser ut, vem han är och vad han vill.

Som ung tonårspojke dödar Guts en känd krigare i duell. Någon som lagt märke till dådet är Griffith, ledaren för ett gäng legosoldater som kallas ”Hökkompaniet”, eller ”The Band of the Hawk” på engelska. När deras vägar korsas föreslår Griffith att Guts ansluter till deras kompani. Guts vägrar och utmanar honom istället på duell. Griffith är mycket skicklig med svärdet och lyckas besegra Guts. Vinstbelöningen består av att Guts rekryteras, och sedermera blir han en av kaptenerna. Tillsammans växer de sig starka och vinner stor ära och berömmelse. Relationen mellan Guts, Griffith samt kompaniets kvinnliga kapten, Casca, blir dock alltmer komplicerad. De kommer att påverka varandra till oanade öden.

Första avsnittet lyckas kanske inte fånga någons intresse till en jättehög grad. Det utspelar sig efter allt som händer i resterande avsnitt, och det är inte förrän i andra avsnittet som saker börjar ta fart. Sedan blir det bara bättre. Det går hur bra som helst att börja med andra avsnittet och spara första avsnittet till sist. Den enda riktiga bristen ligger dock hos animeringen som tydligt har en låg budget. Stilen är däremot trogen förlagan, och färgsättningen har man gjort ett utmärkt jobb med. I övrigt har man till stor del lyckats fånga mangaseriens djup, anda och stämning som får en att inte lägga märke till den bristfälliga animeringen.

Själva förlagan, en manga av japanske Kentaro Miura, har en åldersgräns på 18 år, och är definitivt mycket mörkare och mer brutal än självaste Game of Thrones. Den bör inte läsas av den som inte klarar av att läsa om se på brutalt våld inklusive våldtäkt och liknande otäckheter. Animen är i princip censurerad och nertrappad så att en gräns på 15 år blir rimlig. Men den är inte heller något för känsliga tittare. Särskilt de sista avsnitten innehåller många chockerande våldsscener.

Den japanska originaldubbningen rekommenderar jag långt framför den engelska. De japanska röstskådespelarna gör suveräna prestationer. En annan man som presterat storartat är kompositören Susumu Hirasawa med musiken till serien. Hans musik förgyller stämningen och känns bitvis magiskt förförande. Man bör dock inte låta sig avskräckas av den sunkiga introlåten som sjungs av något dåligt band. Döm aldrig en animeserie efter dess introlåt som oftast finns där av rent kommersiella skäl!

Huvudkaraktärerna genomgår starka utvecklingar som man lyckats frammana med större delen av djupet ifrån förlagan. Ett av de många argumenten för seriens höga status är just karaktärerna som publiken fastnar för eller rentav hatar, beroende på hur man ser det och vem man talar om. Intrigen omfattar vänskap, kärlek, humor, svek, våld, trauma, hämnd och mycket annat. Den präglas även av filosofiska undertoner.

Jag tvekar inte att kalla Berserk ett smärre mästerverk. Den gör sin förlaga rättvisa och är inte alls ytlig till skillnad från de icke-sevärda filmatiseringarna från 2010-talet. Till alla över 15 år som har lust att se en våldsam, gripande och något filosofisk animeserie rekommenderar jag den varmt, men råder att undvika alla andra adaptioner. Den som gillar animeserien bör förövrigt älska mangan.

Lämna en kommentar