Ferris Bueller’s Day Off

Titel: Ferris Bueller’s Day Off
År: 1986
Längd: 103 min
Genre: Komedi
Regissör: John Hughes
Skådespelare: Matthew Broderick, Alan Ruck, Mia Sara, Jeffrey Jones, Jennifer Grey, Charlie Sheen

John Hughes regisserade inte särskilt många filmer under sin alldeles för korta livstid. Men minst 2-3 stycken av de han skapade har kultstatus, och Ferris Bueller’s Day Off  är en av dessa. Tom Cruise, Johnny Depp, Jim Carrey och många andra av dåtidens unga talanger var påtänkta för huvudrollen som slutligen tilldelades Matthew Broderick.

Ferris Bueller (Broderick) är inte precis den mest skötsamma eleven på sin skola. Han skolkar ofta, men hans föräldrar är helt blinda inför detta och låter honom stanna hemma en dag när han låtsas vara sjuk i sängen. Rektorn på skolan, spelad av Jeffrey Jones, är beslutsam i att fånga Ferris på bar gärning då han vet att denne brukar skolka. Ferris lyckas genom en listig plan få med sig vännen Cameron (Alan Ruck) och flickvännen Sloane (Mia Sara) för en skolfri dag av galna upptåg.

Ferris Bueller’s Day Off är en både rolig och charmig komedi vars klassikerstatus jag definitivt kan förstå. Regissörens The Breakfast Club blev jag knappt det minsta förtjust i alls, så denna film som kom året efter känns som ett mycket gott uppryck på så vis. Bland stjärnorna som var påtänkta för rollen som Ferris var det bra att den gick till Broderick som gör en tämligen utmärkt prestation. Även Jeffrey Jones är superb som den klantige rektorn. Här finns ett väl valt persongalleri.

Idén liksom manuset är enkel, men Hughes gör någonting väldigt snillrikt av det hela. Filmens budskap kan kännas grumligt dock, är handlingen att skippa skolan så tjänlig som filmen får den att framstå? Men det kanske man inte ska fundera så mycket på utan istället se Ferris Bueller’s Day Off som en smågalen ändock avslappnad komedi att bara roas åt. Jag tycker att slutbetyget kan få bli så högt som en åtta.

 

En reaktion på ”Ferris Bueller’s Day Off

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s