The Great Gatsby

gat0

Titel: The Great Gatsby
År: 2013
Längd: 143 min
Genre: Drama | Romantik
Regissör: Baz Luhrman
Skådespelare: Tobey Maguire, Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan, Joel Edgerton, Isla Fisher

Romanen som denna film baseras på har filmatiserats många gånger tidigare. Med tanke på romanens popularitet och högaktning är det kanske inte speciellt förvånande att den återigen får rulla på vita duken i nybyggd fasad.

gat1

Nick Carraway (Tobey Maguire) är en obligationsförsäljare som nyss flyttat in i New York. Ett vilt 1920-tal rockar ständigt loss i staden, Nicks stenrike granne Jay Gatsby (Leonardo DiCaprio) anordnar många glamorösa fester som attraherar folk i enorma mängder. Inte långt ifrån dem bor Nicks kusin, Daisy Buchanan (Carey Mulligan). Han får strax reda på att hon har ett förflutet ihop med Gatsby och att den rike mannen bara bor där han bor för att få komma nära Daisy. Hon är dessvärre gift med en annan rik man, deras liv kommer att krocka ihop och få bittra konsekvenser.

gat2

Baz Luhrmans The Great Gatsby utmärker sig främst visuellt med sina många färger, kostymer, halvmusikalilska fyrverkerier och maffiga CGI-laddningar. Detta tillsammans med skådespeleriet är filmens styrkor.

gat3

Soundtracket känns definitivt malplacerat, det består till viss del av modern hiphop, inte riktigt sammanhörande med ett 20-tal och det får mig att höja på ögonbrynen en aning. När storyn även centrerar kring tragiska kärleksaffärer blir det svårt att inte undra hur Luhrman tänkte.

gat4

The Great Gatsby står sig som en halvytlig visuell explosion vars resterande innehåll inte lyckas fängsla mig. Överlag en relativt välgjord film som kan rekommenderas till alla som är fästa vid 1920-talet.

betyg6

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s