Black Mass

bla0

Titel: Black Mass
År: 2015
Längd: 122 min
Genre: Drama
Regissör: Scott Cooper
Skådespelare: Johnny Depp, Joel Edgerton, Benedict Cumberbatch, Kevin Bacon, Dakota Johnson

Somliga har beskrivit Black Mass som Johnny Depps comeback till toppen efter många år av mediokra filmer och prestationer. Jag kan bara instämma och säga att huvudrollsinnehavaren gör sin bästa insats sedan Sweeney Todd från 2007.

bla1

Handlingen baseras på sanna händelser om den ökände gangstern James ‘Whitey’ Bulger (Depp) som sällan drog sig ifrån att använda våld. Bulger bor tillsammans med sin fru (Dakota Johnson) och sin son, och han tycks på ytan leva ett vanligt liv. Men Bulger har psykopatiska drag och han är dessutom bror till en statssenator (Benedict Cumberbatch). Man vill helst inte göra honom till fiende. Bulger går med på att bli informant till FBI för att kunna störta en kvartersinkräktande maffiafamilj.

bla2

Trots Depps stora stjärnstatus glömmer jag bort att det är honom jag tittar på. Med en spektakulär rollprestation förvandlar han sig till en iskall psykopat utan spår av skådespelaren bakom. Någonting som är helgalet rörande rollen är att Depp inte nominerades till en Oscar för den, inte ens till en Golden Globe. Många kritiker har sagt att Depp gör sin karriärs allra bästa insats som Whitey Bulger. Varför han har blivit negligerad är ett mysterium.

bla3

Som film känns Black Mass en aning för ordinär och standard, den saknar i stort sett överraskningar. Den innehåller dock några fantastiska scener som får extra krut tack vare Depp. Årets bästa gangsterfilm kanske man ändå kan kalla den.

betyg7

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s