Conan the Barbarian

con0

Titel: Conan the Barbarian
År: 1982
Längd: 129 min
Genre: Action | Fantasy | Äventyr
Regissör: John Milius
Skådespelare: Arnold Schwarzenegger, James Earl Jones, Max von Sydow, Sandahl Bergman, Gerry Lopez

Österrikaren Arnold Schwarzenegger är en beundransvärd man. Många var de som hånade honom när han sa att han ville bli världens främsta kroppsbyggare, när han ville bli framgångsrik skådespelare i Hollywood och sedermera Kaliforniens guvernör. Men han trotsade ideligen sina kritiker. En av hans första filmroller var Conan i Conan the Barbarian.

con1

När Conan (Arnold Schwarzenegger) var barn mördades hans föräldrar av den hänsynslöse Thulsa Doom (James Earl Jones) och hans gäng. Conan får växa upp som slav tills han i vuxen ålder har utvecklat en stor och muskulös kropp som tar honom till en gladiatorarena. Där vinner han så många strider att han skickas till fjärran östern för att förbättra sina färdigheter i strid ytterligare. Tillslut släpps han fri av sin ägare och senare påbörjar han hämndjakten på Thulsa Doom.

con2

Som karaktär är Conan mycket tystlåten, och det kanske blev bäst så med tanke på Arnolds knackiga skådespeleri och hans brytning. Jag har svårt att hålla mig för skratt när jag hör hans karakteristiska skrik i stil med ”yaöhwlaäuh”, men de repliker han får fixar han faktiskt hyfsat bra.

con3

I allmänt står sig Conan the Barbarian medelmåttig. Det som stör mest är några krystade sexscener, en ytlig kärlekshistoria och besynnerliga ageranden från karaktärerna. Filmen har dock en påtaglig charm och ett dugligt underhållningsvärde. Tål att ses.

betyg6

6 reaktioner på ”Conan the Barbarian

  1. Jag skulle inte ha hjärta att ge den ett lägre betyg, även om den inte står sig nu så är den:
    1, bättre än den nya Conanfilmen
    2, en film jag älskade som barn…

    Kanske inte riktigt de kriterierna man ska använda sig av men iaf :)

    • Nostaglikänslan kan ju spela in ja. Har man älskat en film som barn finns en god chans att man ska känna en viss kärlek för den som vuxen också, även om man samtidigt tycker att den egentligen inte är så värst bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s