The Shape of Water

Titel: The Shape of Water
År: 2017
Längd: 123 min
Genre: Drama | Fantasy
Regissör: Guillermo del Toro
Skådespelare: Sally Hawkins, Michael Shannon, Richard Jenkins, Octavia Spencer, Doug Jones, Michael Stuhlbarg

Somliga har påstått att The Shape of Water blev den första filmen någonsin i genren science fiction att vinna en Oscar för bästa film. Men egentligen bör filmen kallas fantasy och inte sci-fi, eller misstar jag mig då? Första filmen i genren fantasy att vinna för bästa film sedan The Return of the King 2003, det låter rimligare att benämna den så.

Baltimore, år 1962. Elisa Esposito (Sally Hawkins) jobbar som städerska på ett topphemligt forskningsinstitut. Elisa är stum och känner sig ofta ensam. När forskningsinstitutet tar emot ett förbryllande exemplar av någon sorts vattenvarelse som liknar en människa väcks Elisas nyfikenhet. Hon lyckas utveckla en relation med denna intelligenta amfibie då hon städar rummet som den hålls fången i. Efter ett tag gör hon ett räddningsförsök och riskerar då i princip sitt liv.

The Shape of Water har sina uppenbara likheter med Beauty and the Beast. Här framhävs däremot rasism, homofobi och även funkofobi i viss mån som karaktärerna får utstå. Det är positivt och bidrar till att historien får sin egen klang, men samtidigt kan man se det som Oscarsfjäsk. Av de nominerade i kategorin för bästa film 2018 hade jag personligen gett vinsten till Three Billboards Outside Ebbing, Missouri.

Guillermo del Toro vet hur man gör filmer visuellt tilltalande. Hans bekanta stil finns exempelvis att skåda på den oerhört snygga scenografin. Filmens största behållning är dock skådespeleriet. Sally Hawkins står för en rent mästerlig insats som den stumma huvudkaraktären. Hon gör Elisa särskilt levande och mänsklig, vilket i sin tur också får berättelsen att upplevas så.

Skådespeleriet till trots blir The Shape of Water en förutsägbar och relativt slätstruken film som inte berör. På många sätt är den välgjord, men det finns ett gott antal bättre filmer från 2017 att avnjuta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s