The Hobbit: The Desolation of Smaug

hobb0

Titel: The Hobbit: The Desolation of Smaug
År: 2013
Längd: 161 min
Genre: Äventyr | Fantasy | Action
Regissör: Peter Jackson
Skådespelare: Martin Freeman, Ian McKellen, Richard Armitage, Graham McTavish, Orlando Bloom, Evangeline Lily

Återseendet av Middle-earth gick väldigt lätt att välkomna i An Unexpected Journey. För Peter Jackson blev det ett struligt jobb att återuppliva alltihop samtidigt som hamåste imponera på sin publik med nya ting. Dessutom i all hast efter att Guillermo del Toro hoppat av som regissör. Men Jackson fixar det bra.

smau1

Ganska snart efter att föregående film slutat tar denna vid. Bilbo (Martin Freeman) och hans sällskap måste fara igenom Mirkwood där alver har sitt fäste. Vi får återse Legolas (Orlando Bloom) och stifta bekantskap med hans närstående. Gandalf (Ian McKellen) tar en farligare väg för att undersöka vad som frammanar all växande ondska. Erebor är inte långt borta, men många stordåd krävs för att ta sig dit.

smau2

Mikael Persbrandt har en liten roll, dessvärre så liten att han inte hinner göra några avtryck. Han talar med en tydlig nordisk accent och jag antar att det var den som Jackson var ute efter. Namnet på Mickes karaktär låter nästan som Björn, och han har förmågan att förvandla sig till en björn. Annan kul kuriosa angående skådespelarna är att Lee Pace som spelar Legolas pappa föddes några år efter Orlando Bloom.

smau3

Mest anmärkningsvärt med The Desolation of Smaug är att den innehåller mycket fart och action. Men mitt i detta tas även frekventa avbrott. För att dra en sorts metafor; föreställ en lång väg att åka snabb bil på när man har bråttom och vägen visar stoppskyltar var tionde meter. Ungefär så kan denna film kännas, vilket inte är helt positivt. Att stoppskyltarna erbjuder god underhållning bör dock understrykas.

smau4

Stämningen och charmen som föregångaren rådde över saknas här framförallt. Äventyret breddas ut och till viss del blir det nästan för mycket smör på för lite bröd. Nöjet för mig som åskådare är dock så pass högt att jag njuter nästan rakt igenom ändå.

smau5

Gandalfs expedition var ytterst intressant och fortsättningen på den lär ha en del att komma med i nästa film. Jag både hoppas och tror att den blir ännu bättre, för The Desolation of Smaug är en mindre besvikelse trots att den gör sig förtjänt av ett högt betyg.

betyg8

2 reaktioner på ”The Hobbit: The Desolation of Smaug

  1. Bra recension av filmen! Kan inte mer än att hålla med, liknelsen med stopskyltarna var klockren :D Ser fram emot Hobbit: Bort och hem igen, ska bli riktigt spännande! För lite information om hobbit triologin, boken eller Sagan om Ringen besök http://www.thehobbit.nu

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s