Rare Exports

Titel: Rare Exports
År: 2010
Längd: 84 min
Genre: Action | Komedi | Fantasy
Regissör: Jalmari Helander
Skådespelare: Onni Tommila, Jorma Tommila, Tommi Korpela, Jonathan Hutchings

I norden tycks vi på senaste åren ha blivit ha blivit mer fyndiga vad gäller film. Sverige kan stoltsera med Låt den rätte komma in, norrmännen jagar troll i Trolljägaren och finnarna har skapat Rare Exports där jultomten är den stora boven. Kritiken har varit mycket positiv, Roger Ebert beskriver denna film som originell och vågad.

Under decembermånaden startar en amerikansk forskare att kommendera arbetare som ska borra och gräva på toppen av Korvatunturi för att hitta något värdefullt. De gräver långt ner i berget medan unge Pietari (Onni Tommila) räknar dagarna till jul. Han ska på jakt med sin far för att kunna mätta magarna med renkött, dessvärre upptäcker de att flocken de ville bemöta har dödats och renarna ligger utspridda på den snövita marken. Pietari misstänker att den hemlighetsfulla grävningen uppe på berget kan ha något att göra med renarnas död.

Rare Exports är en klart annorlunda tolkning av myten om jultomten. Finskpinnarna har varit så pass fantasifulla och smarta att ingen lär bli förvånad ifall vi får se en amerikansk remake på denna inom en snar framtid. De utsökta fotot med de fina landskapen för tankarna till The Lord of the Rings och Nya Zeeland, tänk öppningsscenen över bergen i The Two Towers.

Negativa aspekter kommer i form av den korta speltiden och att hela filmen som helhet känns liten. Men visst underhåller den, se bara till att barn som tror på tomten inte får sig en titt, då blir de skräckslagna nästa gång han kommer på besök. Bra jobbat säger jag till filmteamet.

betyg6

4 reaktioner på ”Rare Exports

  1. Kul att även finnarna börjar sticka upp huvudet. Skulle man nu bara kunna lägga ihop det bästa av svensk, dansk, norsk och finsk film skulle man ju kunna få något riktigt slagkraftigt…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s