2010-talets bästa filmer

2010-talet har varit ett av de svagaste decennierna någonsin vad gäller film. Så många remakes, reboots, sequels, prequels och spin-offs har producerats att det blivit viss brist på originella filmer. Här har jag dock skrapat ihop 10 av de allra bästa filmerna från detta decennium. Listan är inte helt i linje med betyg jag delat ut ursprungligen, men får åtminstone ses som en lista över de mest minnesvärda filmerna.

10. Wind River (2017)

Viktig film om ett galet samhällsproblem som fortfarande drabbar Amerikas ursprungsbefolkning. Handlingen centrerar kring en jägare och en FBI-agent som utreder ett mord på en ung kvinna i Wyoming.

9. The Irishman (2019)

Det blir svårt att inte njuta bara av att se Joe Pesci tillbaka på vita duken, och dessutom i högform. Jag är glad att Scorsese lyckades tjata honom till att ta paus från pensionärslivet. Även legendarerna De Niro och Pacino gör strålande jobb i denna långa maffiafilm om mordet på fackföreningsledaren Jimmy Hoffa.

8. The Help (2011)

Emotionellt stark film om afroamerikanska hembiträden och hur deras vardag såg ut på 1960-talet. Fantastiskt skådespeleri av bland andra Octavia Spencer, Jessica Chastain och Viola Davis ger filmen ett ordentligt lyft.

7. Parasite (2019)

Briljant satirisk film om klasskillnader och andra samhälleliga problem. Ett exemplariskt litet bevis på att det kan vara bra att vända sig till icke-engelskspråkiga filmer idag för upplevelser som känns fräscha, gentemot många av Hollywoods ständiga uppföljare och superhjältefilmer.

6. Inside Out (2015)

Otroligt fint både visuellt och själsligt. Som en färgsprakande bergochdalbana av känslor. Disney Pixars smartaste film någonsin.

5. The Handmaiden (2016)

Erotisk psykologisk thriller om hemligheter och sluga planer. Chan-wook Park har gjort sin bästa film sedan Oldboy från 2003. Den är välspelad, vacker och spännande.

4. A Silent Voice (2016)

Fängslande ungdomsdrama om kommunikation och utanförskap. Mästerligt berättad med både ljud och bild. Originalmusiken av Kensuke Ushio är genialisk. En film som onekligen förtjänar större uppmärksamhet.

3. Mad Max: Fury Road (2015)

Nästan oförskämt cool film om ett postapokalyptiskt samhälle. Det är galet snyggt, adrenalinpumpande och rakt igenom underhållande. Helt värd sina 6 Oscarsstatyetter.

2. Joker (2019)

Många av oss trodde att ingen någonsin skulle göra en lika bra Joker som Heath Ledger i The Dark Knight, men Jared Leto motbevisade oss. Skämt åsido. Joaquin Phoenix står för en fenomenal rollprestation som Batmans nemesis i denna psykologiska thriller som väcker många tankar och känslor.

1. Django Unchained (2012)

Tarantinos bästa film sedan Pulp Fiction får se sig kvar på decenniets topp. Handlar om en före detta slav som ger sig iväg för att befria sin fru ur slaveriets klor. Så mästerligt skarp och finessrik att man tappar hakan.

2 reaktioner på ”2010-talets bästa filmer

  1. Har inte ung hälften av filmerna på din lista men Mad Max skulle säkerligen vara med på min ännu ej gjorda lista tillsammans med b.la Lady Macbeth, Midsommar, La la land och Midsommar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s