The Shawshank Redemption

Titel: The Shawshank Redemption
År:
1994
Längd:
142 min
Genre:
Drama
Regissör:
Frank Darabont
Skådespelare:
Tim Robbins, Morgan Freeman, Bob Gunton, William Sadler, James Whitmore

Förstaplatsen på IMDb’s lista över världens 250 bästa filmer (enligt personerna som röstar där) har The Shawshank Redemption. Filmen är baserad på Stephen Kings novell ”Rita Hayworth and The Shawshank Redemption”. Rita har nämligen en liten roll att spela i berättelsen.

År 1946 anländer den unge bankiren Andy Dufresne (Tim Robbins) till fängelset Shawshank efter att ha dömts för mordet på sin fru och hennes älskare. Andy ser sig dock som oskyldig då han inte alls minns att han skulle ha mördat någon. Inne i fängelset är han ensam och isolerad, men strax bekantar han sig med Red (Morgan Freeman) som redan suttit i Shawshank en lång tid, och deras vänskap blir allt starkare. När ett par dryga decennier passerat sedan Andy dömdes får han nog och jobbar på att sätta en genialisk plan i verket, en plan han filat på under hela sin tid som fånge.

The Shawshank Redemption uppvisar filmskapande när det är som allra bäst. Man har kombinerat förstklassigt skådespeleri med ett formidabelt manus och fått fram en oförglömlig film som sätter djupa spår i åskådaren. 1994 var dessutom ett oförglömligt filmår då många av mina favoriter skapades, såsom Forrest Gump, The Lion King, Pulp Fiction och Léon. Oscarsnomineringarna till Shawshank blev sju, dessvärre utan någon vinst. Det är synd att filmen inte kom ett par år senare och rörde om vid 1997 års gala istället, den var ganska tom på bra filmer.

Morgan Freeman gör en av sina största och bästa insatser som Ellis Boyd ”Red” Redding, långtidsfången som vet hur man smugglar in saker i fängelset på bästa sätt. Freemans berättarröst har använts många gånger sedan dess, men aldrig har han använt den med sådan passion i en film som han gjorde här. Det märks att han älskar storyn han berättar.

Tomas Newman är en annan man som lyfter filmen till högre höjder, det gör han med hjälp av sin ljuvliga musik. Även fotot är av sällan skådat vackert slag. Man kan inte låta bli att njuta ordentligt åt scenen där herrarna sitter och dricker öl i solen, eller den då Red vandrar bland högt gräs mot slutet av filmen. Att The Shawshank Redemption är en oerhört omtyckt film finner jag inget konstigt i alls. Man kan lära sig mycket av den, om livet, döden och vänskap. Det är bara att buga sig för Frank Darabont som skapat tidernas bästa debutfilm.

betyg10

3 reaktioner på ”The Shawshank Redemption

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s