Mr. Bean

bean0

På många sätt är Mr. Bean en annorlunda TV-serie. Den pågick i 5 år med start 1990 och gjorde internationell storsuccé, men endast 15 avsnitt producerades under åren. Serien är i stort sett en enmansshow av Rowan Atkinson, med bara någon enstaka återkommande karaktär utöver Bean.

bean1

Just Atkinson är den man som tveklöst förtjänar flest hyllningar för serien. Den hade nämligen varit fullständigt omöjlig utan honom. Atkinson har ett speciellt ansikte som man kan kalla komikens största, och med ett alldeles unikt kroppsspråk och minspel som inte går att kopiera gör han karaktären Bean till sin egen som skådespelare. Man kan sannerligen observera många briljanta detaljer i hans gester. Trots att Richard Curtis och Robin Driscoll med flera varit med och skrivit suveräna manus och utvecklat karaktären är det tydligt att ingen känner Bean bättre än vad Atkinson gör.

Vissa avsnitt är sämre än ändra, men på det stora hela håller de hög kvalité allihopa. Min favorit är Merry Christmas Mr. Bean, där man lyckas göra en lek med en julkrubba till något hysteriskt roligt. Fick jag bara rekommendera ett enstaka avsnitt av Mr. Bean så skulle det vara det ovannämnda.

bean2

Om karaktären vet vi egentligen inte mycket. Vi får aldrig veta om han har några föräldrar eller vad han jobbar med. Lider han av någon mentalsjukdom, eller är han rentav en utomjording? Det finns många frågor att ställa, men mystiken kring honom gör honom egentligen ännu mer tilldragande. Korkad och genialisk är han på samma gång, eftersom han oftast ändå lyckas hitta listiga lösningar på problemen han skapar för sig själv.

Sammanfattningsvis kan jag konstatera att jag placerar Mr. Bean någonstans bland de 10 bästa TV-serierna någonsin.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s