Gästinlägg: Kända svenska skådespelare som förtjänar en eloge

Med nuvarande Svenska framgångar i form av Oscarsvinnande Alicia Vikander, halvnakna Alexander Skarsgård, och en hårdhudad militär i form av Joel Kinnaman kan man med lite blygsam stolthet se Sverige som en ganska läcker talangexport. Dessutom tränger sig Rebecca Ferguson in i Hollywood genom aktuella The Girl on The Train, och Noomi Rapace syns snart i ännu en Alien-prequel. Förutom ovan nämnda svenskar i Hollywood har vi ett antal föregångare och närapå bortglömda namn som det är god tid att påminnas om.

Peter Stormare
öö
En man som har spelat i princip varenda sorts roll som går att spela. Vi får inte glömma hans absolut klockrena roll som tysk nihilist i kultfilmen The Big Lebowski, en film som har fler catchphrases än James Bond. Han har också varit tystlåten hitman i Fargo, våghalsig dinosauriejägare i Jurassic Park, och komisk torterare i Bröderna Grimm.

Han upptäcktes tidigt i sin karriär av självaste Ingmar Bergman, och tog avstamp i teatervärlden innan han gav sig in i film. Bredden i hans skådespeleri har tagit honom till alla möjliga hörn i filmvärlden, och är känd för att kunna spela många olika nationaliteter; från fransman, till ryss, till tysk, till amerikan.

Max von Sydow
max
Han sätter ribban högt, då han redan 1957 fick stjärnglans genom Ingmar Bergmans Det Sjunde Inseglet. Sedan det livsavgörande schackspelandet med döden har Max von Sydow bara blivit större. Hans internationella karriär började som Jesus i The Greatest Story Ever Told, och han slog igenom som prästen i skräckklassikern Exorcisten.

Von Sydow står som den enda manliga svenska skådespelaren att bli Oscarsnominerad, tack vare sina insatser i Pelle The Conqueror, och Extremely Loud & Incredibly Close. I år är han nominerad till en prestigefylld Emmy för hans gästande i senaste säsongen av Game of Thrones, där han spelade Bran Starks mentor Three Eyed Raven.

Malin Åkerman
öö
Malin Åkerman må ha spenderat större delen av sin uppväxt i Canada, men föddes trots allt i Sverige. Med sin stora mängd Hollywoodfilmer i bagaget kan hon vara den som mest aktivt gett Sverige uppmärksamhet i Hollywood.

Mest minnesvärt är den mörka superhjältefilmen Watchmen, där hon fick sitt genombrott. Sedan dess har hon smugit sig in i både förutsägbara romantiska komedier, thrillers, och hjärtvärmande mysdraman. Hennes senaste framgång ligger i serien Billions där hon agerar iskall fru till huvudkaraktären; en kriminell miljardär.

Stellan Skarsgård
öö
Det är med lite orättvisa som Stellan Skarsgård numera förmodligen är mer känd som ”bröderna Skarsgårds pappa” än för sina enorma bidrag i filmbranschen. Han hade sin internationella debut redan 1988 i The Unbearable Lightness of Being och slog sedan igenom i Good Will Hunting.

Han har medverkat i flera av mästerregissören Lars von Triers filmer, såsom Melancholia och Nymph()maniac, där han spelar komplicerade individer som inte alltid är bekväma att tänka på. Sedan har vi självklart sett honom i mer lättsamma filmer som Mamma Mia, Pirates of the Carribean, och Avengers, men det är i just de tunga rollerna som han glänser som mest.

Dolph Lundgren
öö

En spännande figur i filmvärlden som man lätt glömmer bort. Han har varit med i James Bond, agerat Rockys motståndare, och varit He-Man. Han har kort sagt gjort mer än vad man tror, och inte minst varit med i roller som man inte anade. Som exempelvis tungt beväpnade The Expendables. I de tre testosteronstinna filmerna står han sida vid sida med storheter som Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Chuck Norris, och Bruce Willis, för att bara nämna några få legender.

/ Nayoubi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s